Suszone warzywka jako domowa przyprawa
ilość i rodzaj warzyw dopasowujemy do własnych upodobań, jak wiadomo podstawowe to:
marchew
pietruszka
por
seler
Warzywka ścieram na grubych oczach tarki i suszę z przerwami w ciepłym, uchylonym piekarniku
(odpalam go kilka razy dziennie dosłownie na chwilkę, po czym uchylam drzwiczki).
Suszę tak długo, aż warzywka będą się niemal kruszyły w dłoni.
Po wysuszeniu przesypuję do słoika i dodaję: sól morską, kilka ziarenek ziela angielskiego, nieco czerwonej, mielonej słodkiej papryki, ciut kurkumy itp... oraz ulubione suszone zioła.
Im dłużej stoi tym lepiej przechodzą się zapachy i wzmacnia smak.
Lepiej jeśli suszonki są jak najmniejsze, więc warto je lekko podusić .
pozdrawiam Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz