wtorek, 20 stycznia 2015

Suszone warzywka jako domowa przyprawa.

Wyśmienity dodatek do zup, sosów, mięsa itp. Dodana oprócz świeżych warzyw nieziemsko wzmacnia smak potraw, nie potrzebuję żadnych sztucznych kostek rosołowych czy innych niezdrowych gadżetów.

Suszone warzywka jako domowa przyprawa

ilość i rodzaj warzyw dopasowujemy do własnych upodobań, jak wiadomo podstawowe to:

marchew
pietruszka
por
seler

Warzywka ścieram na grubych oczach tarki i suszę z przerwami w ciepłym, uchylonym piekarniku
(odpalam go kilka razy dziennie dosłownie na chwilkę, po czym uchylam drzwiczki).
Suszę tak długo, aż warzywka będą się niemal kruszyły w dłoni.
Po wysuszeniu przesypuję do słoika i dodaję: sól morską, kilka ziarenek ziela angielskiego, nieco czerwonej, mielonej słodkiej papryki, ciut kurkumy itp... oraz ulubione suszone zioła.
Im dłużej stoi tym lepiej przechodzą się zapachy i wzmacnia smak.

 Lepiej jeśli suszonki są jak najmniejsze, więc warto je lekko podusić .
pozdrawiam Dorota






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz