wtorek, 20 stycznia 2015

Chleb na zakwasie pachnący w całym domu.

Od pewnego czasu piekę chleb na zakwasie, cudo!
Wykorzystuję banalnie prosty przepis, jedynie zmieniam dodatki.
Czasem popęka, czasem się kruszy, ale za każdym razem swoim niepowtarzalnym smakiem kusi.

Składniki podaję orientacyjnie gdyż tak też robię 
z przepisu wychodzą dwa bochenki ( podłużne keksówki)

300 do 500 gram zakwasu żytniego
ok. 500 - 600 gram mąki pszennej
ok. 300 - 400 gram różnych zdrowych mąk (np: pełnoziarnista, razowa)
ok. 0,6 litra ciepłej wody
ok. 2 łyżki soli
ok. 1 łyżki cukru lub miodu

Dodatki, które uzupełniają nasz podstawowy chleb tworzymy według naszych smaków lub aktualnej chętki na dany smaczek, podam tylko przykłady:
garść maku, sezamu, siemienia, płatków owsianych, 
duża szczypta papryki czerwonej słodkiej, garstka ulubionych ziół, przypraw itd ...

inne wymienne dodatki, to:
jogurt naturalny
gotowane ziemniaki
przecier dyniowy, buraczany
cebulka podsmażana
listę można wydłużać prawie w nieskończoność, więc zakończę ją teraz, póki czas.

Wszystkie składniki łączę, by powstała dość gęsta masa , zostawiam na 1/2 godziny w spokoju, następnie wyrabiam chwilę, przekładam do naoliwionych i wysypanych otrębami keksówek, mokrą dłonią przyklepuję.
Keksówki wkładam do foliowych siatek, pozostawiam na noc w zamkniętym piekarniku.
Rano wyjmuję foremki i nagrzewam piekarnik do 250 st., następnie zmniejszam temp. do 180-190 st., spryskuję wodą ścianki piekarnika lub wkładam naczynie z wodą. Chlebek piekę ok 50-55 minut.
W trakcie pieczenia nie otwieram drzwiczek i nie zaglądam do środka.
Po wyłączeniu piekarnika czekam kilka minut, wyjmuję chlebek na kratkę i pozostawiam do odparowania i całkowitego ostygnięcia.

 pozdrawiam Dorota





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz